In samenwerking met Waterschap Aa en Maas heb ik in mijn rol als projectmanager bij het Innovatiehuis de Peel de afgelopen weken een bijeenkomst mogen organiseren rondom natte teelten. Lisdodde is bijvoorbeeld een gewas wat zich helemaal thuis voelt in natte gebieden en zou gebruikt kunnen worden als gewas op het perceel in Boerdonk te regenereren.
De toepassing van Lisdodde is veelzijdig. Het heeft bijvoorbeeld een zuiverend effect op het water waar het in groeit en doordat het gewas veel voeding nodig heeft kan het de grond waar het in groeit verschralen. Lisdodde oogst kan gebruikt worden als isolatiemateriaal in de bouw, en de kattenstaarten (bruine flossen) kunnen als vervanging van dons worden gebruikt in jassen. Ik leerde vanochtend ook nog dat de wortels van lisdodde een goede bron van zetmeel zijn voor als je wilt eten uit de natuur.
Een mooie middag afgelopen vrijdag (13 januari) in Helmond waar ik veel geleerd heb over natte teelten, natuurlijk bouwmaterialen en het verdienmodel van lisdodde teelt. Maar ik heb ook nog veel vragen. Bijvoorbeeld, hoe zorg je voor voldoende water op het land? En wat is de minimale hoeveelheid lisdodde de je zou moeten aanplanten? Antwoorden hoop ik de komende maanden verder uit te zoeken als het ontwerp van het perceel, in samenwerking met Copijn meer vorm gaat krijgen.
Hieronder een aantal impressies van de middag: