Vraag & Antwoord

Vraag & Antwoord

Landdrift - Doe mee
Hieronder geven we antwoord op veel gestelde vragen over Landdrift.

Mocht jouw vraag toch ontbreken, stuur een mailtje naar info@landdrift.nl

Landdrift brengt natuur, mensen en kleinschalige voedselproductie samen in een vernieuwend model dat bijdraagt aan belangrijke uitdagingen op het platteland. Denk aan een beter klimaat, duurzamere landbouw, betaalbare woningen en een levendig platteland.

Ons doel is om Nederland groener en mooier te maken, met mensen in de hoofdrol. Dit doen we door gemeenschappen te creëren waar mensen samen wonen, werken en leven op landbouwgrond. Zo combineren we een duurzame manier van leven met de zorg voor de omgeving en bouwen we samen aan een betere toekomst.

Het Landdrift-model combineert verschillende functies van land, zoals wonen, landbouw en recreatie, op één locatie. Dit zorgt ervoor dat de functies elkaar versterken en samen bijdragen aan een duurzamere omgeving.

In het praktijkvoorbeeld van Landdrift worden natuurherstel, tijdelijk wonen en kleinschalige landbouw samengevoegd. Deze functies maken het mogelijk om de bodem te herstellen, de biodiversiteit te vergroten en een plek te creëren waar mensen samen kunnen leven en werken. 

Door slimme combinaties te maken waarin zowel de natuur als de mensen tot bloei komen, willen we laten zien hoe land op een duurzame en toekomstgerichte manier kan worden benut.

Het succes van een Landdrift-locatie hangt af van de mogelijkheid om een gemeenschap te laten wonen en werken op het land. In Nederland is wonen op landbouwgrond (meestal) niet toegestaan. Gemeenten bepalen de bestemming van grond en of tijdelijk wonen op landbouwgrond binnen de regels past.

Landdrift heeft al enkele gemeenten overtuigd van de meerwaarde van het Landdrift-concept. Deze gemeenten staan open voor tijdelijk wonen op landbouwgrond. Daarnaast moet ook de provincie akkoord gaan. Sinds eind 2023 is Stichting Landdrift in gesprek met de Provincie Noord-Brabant om ook van hen groen licht te krijgen.

Nee, elk perceel krijgt een uniek ontwerp dat past bij de wensen van de omgeving en de doelen voor het gebied. We starten met gesprekken met omwonenden en analyseren het gebied. Op basis hiervan maken we een plan dat aansluit bij de omgeving én de visie van Landdrift.

Landdrift zoekt landbouwgrond in heel Nederland. We zetten al concrete stappen in Noordoost-Brabant. Gemeenten zoals Laarbeek, Meijerijstad, Maashorst, Boekel en Land van Cuijk hebben interesse in het Landdrift-model. We zoeken grond waar natuurherstel, tijdelijk wonen en duurzame landbouw samenkomen.

Heb je grond of ken je een locatie? Laat het ons weten! Samen kijken we hoe deze plek onderdeel kan worden van Landdrift.

We starten met de aankoop van 10 hectare landbouwgrond, verdeeld over één of twee locaties. Hiervoor gebruiken we eigen middelen en extra financiering. Dit realiseren we via:

  1. Investeringen: Word mogelijkmaker door te investeren in Landdrift. Neem contact met ons op voor de voorwaarden.
  2. Donaties: Je kunt ons steunen met een donatie. Doneer eenvoudig via onze website.

Je kunt Landdrift op verschillende manieren steunen:

  1. Investeren in Landdrift: Als investeerder kun je bijdragen aan de aankoop en ontwikkeling van Landdrift-plekken. Neem contact met ons op voor meer informatie over investeringsmogelijkheden.
  2. Vrijwilligerswerk: Wil je actief meewerken aan natuurherstel, regeneratieve landbouw of de bouw van duurzame gemeenschappen? Meld je aan als vrijwilliger en draag direct bij aan een Landdrift-plek in jouw regio.
  3. Aanbieden van grond: Heb je landbouwgrond die je graag op een duurzame en toekomstgerichte manier wilt laten ontwikkelen? Of heb je grond te koop? Dan horen we graag van je!
  4. Bewoner worden: Ben je op zoek naar een unieke manier van wonen waarin duurzaamheid, samenwerken en natuur centraal staan? Informeer naar de mogelijkheden om onderdeel te worden van een Landdrift-gemeenschap.

Je kunt investeren in Landdrift door Mogelijkmaker te worden in de Stichting Beheer Landbouwgronden Landdrift. Het eigendom van Landdrift-locaties wordt via deze aparte stichting geborgd. De looptijd van je investering is minimaal 10 jaar, met de mogelijkheid tot verlenging. Aan het einde van de looptijd (of eerder, waar mogelijk) wordt je ingelegde bedrag aan je terugbetaald.

Hoewel we geen rendement over je ingelegde geld uitkeren, bieden we wel een inflatiecorrectie. Dit betekent dat de waarde van je geld behouden blijft en niet afneemt. Bovendien is je investering gedekt door het eigendom van de grond, wat een stabiele en duurzame basis biedt. Door mogelijkmaker te worden, draag je direct bij aan een groenere en mooiere toekomst voor Nederland.

Tijdens de looptijd houden we je via een nieuwsbrief op de hoogte van alle mooie ontwikkelingen. Daarnaast nodigen we je graag uit voor onze jaarlijkse bijeenkomsten voor mogelijkmakers, waar je meer hoort over de impact van jouw investering en deel uitmaakt van de Landdrift-gemeenschap. Samen maken we het verschil!

We zoeken bewoners die bijdragen aan de visie van Landdrift, bijvoorbeeld door natuur aan te leggen of kleinschalige landbouw te ondersteunen. Denk aan gezinnen, stellen en alleenstaanden met verschillende achtergronden en leeftijden, die graag duurzaam willen wonen en samenwerken en onderdeel willen zijn van een vernieuwend concept waar betrokkenheid en duurzaamheid voorop staan.

Op iedere Landdrift-plek willen we een woongemeenschap creëren. Of dat kan, hangt af van lokale overheden. In Noord-Holland is al een vergunning verleend, en in Noord-Brabant werken gemeenten zoals Laarbeek en Maashorst aan oplossingen.

Tijdelijke woningen worden zo ontworpen dat ze passen in het landschap en verplaatsbaar zijn. De voorwaarden voor tijdelijk wonen verschillen per locatie en worden bepaald in overleg met gemeenten en provincies.